

Debattene om Norges Fremtid skal analysere, belyse og fremfor alt drøfte vesentlige temaer i en tid med gjennomgripende samfunnsendringer. Klima- og miljøutfordringene, pandemien, sosiale ulikheter, politisk polarisering og behovet for bredere inkludering er eksempler på store utfordringer. Teknologiske nyvinninger, innovasjon og innsats for en mer bærekraftig økonomi viser samtidig helt nye muligheter.
​
Debattene om Norges Fremtid er et demokratiprosjekt, der målet er å involvere flere miljøer på tvers av segmenter; fra næringsliv og politikk til kultur og forskning, frivillige aktører og lokalt engasjerte folk. For mange av dagens debatter domineres av elitene og er ofte konforme. Vi ønsker et bredere engasjement og vil reise rundt i landet. Vi skal slippe til «andre stemmer», kreativt i formen, med ulike formater og rik substans.
​
Les Nettavisens lanseringsartikkel her
DET BLÅ GULLET
KAMPEN OM RESSURSERNE TIL HAVS
Sjømat er Norges nest største eksportnæring, vi lever av ressursene i havet. Derfor er det også kamp mellom næringer og miljø og om hva som skal til for å sikre en bærekraftig fremtid langs kysten. Vi tok pulsen i Lofoten, med lokale og nasjonale aktører i direkte, ærlig og åpen debatt.
Møt fiskerne, miljøaktivistene, oppdrettsnæringen, politikere og marinbiologene her:
Introduksjon til den første debatten om havet​
Første del av Debattene om Norges Fremtid handler om havet,
det blå gullet. Vi tar for oss problemstillingen om hvem som eier havet, klima-og miljøutfordringene og fremtiden til fiskeri- og sjømatnæringene. For å skape rom for nye tanker, refleksjon og åpenhet samlet vi forskere, politikere, samt representanter fra fiskeri- og sjømatnæringen til et rundebord på Skarven i Tromsø.
Resultatet ble høy temperatur samt god, solid innsikt som tilspisser tematikken og retningen til den kommende debatten i Svolvær, Lofoten mot slutten av måneden.
Debattprogrammet skal distribueres bredt gjennom Amedia.
Marit Reigstad var blant aktørene i Tromsø som presenterte ferske funn fra sin tokt i Barentshavet på forskningsprosjektet Arven etter Nansen. Se hennes presentasjon her.

I videoen oppsummerer programlederne Bente E. Engesland og Helge Nittedal (Sjefsredaktør Nordlys) høydepunkter fra rundebordet på Skarven 8. juni 2021.
MENNESKENE BAK PROSJEKTET
Bente E. Engesland leder prosjektet Debattene om Norges fremtid, og vil reise rundt til ulike miljøer for å fasilitete rundebord og dialoger om de store utfordringene Norge møter i årene fremover. Hun tar også med seg en programleder fra området der debattene skapes. Ambisjonen er å slippe til flere stemmer lokalt og bringe aktører fra næringsliv, politikk og kultur sammen.
​
Bente har de siste årene jobbet mye med internasjonale og nasjonale spørsmål på høyt nivå, som kommunikasjonsdirektør i fornybarselskapet Statkraft og som CEO for Burson-Marsteller i Norge, et av verdens største kommunikasjonsselskaper. I disse rollene ledet hun mange internasjonale konferanser og debatter. Bente er også kjent som mangeårig redaktør i NRK, KK og Aftenposten, og som leder av valgsendinger og profilert kommentator.

_j.jpg)

.jpg)

Foto: NHO/Eva Helene Storm Hanssen
Knut Olav Åmås
Administrerende direktør i
Fritt Ord
​
Vi har en vital samfunnsdebatt i Norge, men det trengs mer ordskifte om de store verditemaene og samfunnsendringene.
Særlig viktig er det å finne kunnskapsrike debattanter som ikke allerede fyller alle flater, og å få folk fra vidt forskjellige miljøer til å
møtes for litt grundigere samtale. Vi vil bore dypere.
Johan H. Andresen
Eier og styreleder i Ferd As
​
​
Vi som investerer i fremtidsrettede næringer bør ogs å være mer konkrete og direkte engasjert i samfunnsutviklingen.
Ved å inkludere flere, gå dypere i sakene, og ved følge dem opp, har denne satsningen forutsetninger for å skape varige verdier og sette tydelige spor.
Stig Finslo
Direktør i Amedia
​
​
Å delta i, fasilitere og være en møteplass der viktige samfunnsspørsmål blir satt på
dagsordenen og debattert, går inn i kjernen av lokalavisenes samfunnsoppdrag. Derfor
er det naturlig for oss å engasjere oss i og støtte dette initiativet. Mange av våre
avisredaksjoner og profilerte medarbeidere vil derfor bidra aktivt i prosjektet og enda
flere vil synliggjøre det.
Mari Sundli Tveit
Administrerende direktør i Norges forskningsråd
​
Vi ønsker å styrke akademisk frihet og ytringsfrihet. En ny og fragmentert mediehverdag
gjør at hver og en av oss kan isolere oss i våre egne ekkokamre, og derfor er det
viktigere enn noensinne å være med på prosjekter som løfter frem samfunnsdebatt og å
utfordre perspektiver.
KOMMENTARER

Nordnorskdebatt.no (Amedia) har skrevet en engasjert kommentar om debatten i Tromsø som du kan lese her

Se artikkel fra Lofotposten her

Les Mari Sundli Tveit's kommentar i Aftenposten her